Marlenka z Arménie

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g másla
2 polévkové lžíce medu
250 g cukru
1 čajová lžička octa
1 polévková lžíce jedlé sody
2 vejce
700 g hladké mouky
Krém:
200 g másla
1 Salko karamelizované
dle chuti mleté vlašské ořechy
trochu rumu

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme. Potom přidáme ocet smíchaný se sodou a znovu vymícháme. Směs dáme na plamen a za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme stále, až se na povrchu objeví pěna a směs začne hnědnout, potom ihned odstavíme. Po částečném vychladnutí přidáme prosátou hladkou mouku, vypracujeme těsto, rozdělíme na 7-8 kuliček, každou zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočívat na teplém místě. Po odpočinutí vyválíme na slabé placky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190°C asi 5 minut - nutné hlídat, podle síly placky se čas mění.

  2. Krém: Potom ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme ji a s máslem rozmixujeme, dále je možné přidat oříšky a trochu rumu. Jednotlivé placky se potřou krémem a jedna se rozstrouhá na poslední krém na povrchu dortu (může se smíchat s instantním kakaem, případně i oříšky).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!