Mandlové řezy s kávovým krémem - Javanais

Recepty, Moučníky

Suroviny

Piškot:
-100 g jemně mletých loupaných a nepražených mandlí
-100 g moučkového cukru
-25 g krystalového cukru
-25 g másla
-25 g kukuřičného škrobu
-2 vejce
-4 bílky
mimoto:
- cukr moučka na posypání
Náplň:
-250 ml mléka
-1,5 lžíce kukuřičného škrobu (25 g)
-250 g másla
-100 g krystalového cukru
-4 g rozpustné kávy
Čokoládová poleva ganache:
-150 g čokolády na vaření
-150 ml smetany
-75 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout. Mandle a moučkový cukr smícháme s 2 vejci. Z bílků a krystalového cukru ušleháme sníh. Do směsi mandlí přidáme kukuřičný škrob, rozehřáté máslo a promícháme. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků.

  2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše plechu. Pomocí sítka poprášíme povrch moučkovým cukrem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C dozlatava, asi 15 minut. Po upečení necháme piškot vystydnout a poté ho rozkrájíme na tři nebo pět stejných dílů.

  3. Jeden kus piškotu namažeme náplní, na to dáme další kus piškotu a opět namažeme. Takto postupujeme se všemi díly piškotu. Náplní zarovnáme i boky. Dáme ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí náplně potřeme řezy čokoládovou polevou. Řezy necháme odležet v lednici do druhého dne.

  4. Krém: Více než polovinu mléka, cukr a kávu dáme vařit, občas promícháme, aby se cukr rozpustil. Ve zbytku mléka rozmícháme kukuřičný škrob. Do horkého mléka přilijeme mléko se škrobem a mícháme do zhoustnutí. Provaříme 1-2 minuty. Pudink odstavíme z ohně, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, abychom zabránili vytvoření škraloupu a necháme vystydnout.

  5. Změklé máslo vyšleháme a za stálého šlehání postupně přidáváme pudink. Máslo a pudink musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

  6. Čokoládová poleva: Máslo a čokoládu nakrájíme na kousky.

  7. Smetanu dáme zahřát. Když začne smetana vařit, tak ji sundáme z ohně a přidáme do ní máslo a čokoládu. Mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Polevu necháme deset minut stát a pak s ní potřeme řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!