Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

800 g falešné svíčkové (příp. zadní hovězí)
cca 15 dkg slaniny
3 lžíce másla
1 cibule
800 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
5 ks bobkového listu
10 kuliček nového koření
1 dcl octu
250 ml smetany na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve prošpikujeme maso špalíčky slaniny a osolíme ho. Prošpikujeme ho tak, že nožem prořízneme otvory, do kterých navrtáme slaninu.

  2. Poté si na másle necháme zesklovatět cibulku a na ní dáme všechnu zeleninu.

  3. Přidáme koření (pár kuliček nového koření, pár bobkových listů) a restujeme cca 10 minut, ale hlídáme a občas promícháme. Zalijeme octem.

  4. Přidáme maso, které osmahneme po všech stranách do zatáhnutí. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C asi 1,5 až 2 hodiny přiklopené pokličkou.

  5. Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče, odstraníme bobkový list a nové koření, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přilijeme smetanu. Případně dochutíme citronovou šťávou.

  6. Není třeba zahušťovat omáčku moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka je hustá jen díky rozmixované zelenině.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!