Maminčin metrový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
35 dkg cukru krupice
3/4 skleničky vody (2 dcl, vlahé)
3/4 skleničky oleje
26 dkg hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1/4 l mléka
1 vanilkový pudink
1 celé máslo
1 vanilkový cukr
1-2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa (pokud máte silné holandské kakao, tak trochu méně)

Postup přípravy receptu

  1. 4 žloutky vymícháme s 15 dkg cukru. Pomalu přidáváme vlahou vodu a olej až do zpěnění. Pak přidáme po částech hladkou mouku. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme kakao.

  2. Vyšleháme tuhý sníh z bílků, rozdělíme ho na půlku a jemně vmícháváme do tmavého a světlého těsta. Hmotu nalijeme do předem připravených (sádlem vymazaných a moukou vysypaných) 2 forem na srnčí hřbet. Dáme péct do teplé trouby.

  3. Elektrickou troubu nastavíme na 170°C a pečeme přibližně 40-45 minut. Jsem zvyklá, že po 30 minutách si pečení hlídám i když mezi tím dělám náplň.

  4. V 1/4 mléka uvaříme pudink (pudink nejdříve v hrníčku rozmíchám s troškou mléka). Po uvaření odstavíme a přidáme do něj polovinu cukru (10 dkg, rum a vanilkový cukr, vše spojím). Pudink necháme vychladnout, občas ho promícháme, aby se na něm neudělal škraloup.

  5. Máslo utřeme s druhou polovinou cukru (10 dkg). Do másla pomalu přidáváme vychladlý pudink a zbylý žloutek. Upečené hřbety vyklopíme na vál, necháme vystydnout.

  6. Po vystydnutí krájíme po rýhách. Natíráme náplň na světlý kousek, pak tmavý (někdy kostky natírám i dobrou domácí rybízovou marmeládou a na ni natírám krém). Nakonec ozdobíme zbylou náplní.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!