Maminčin falešný hruščák

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek (1/4 litru) mléka
6 dkg droždí (1 a 1/2 kostky)
2 dl oleje
3 žloutky
1 kávová lžička soli
cukr (do kvásku)
2 vanilkové cukry
Náplň:
1/2 kg hrušek
10 dkg cukru
10 dkg povidel
mletý badyán
skořice
hřebíček
šťáva z 1/2 citrónu
5 cl rumu
Posypka (drobenka):
15 dkg polohrubé mouky
10 dkg másla
10 dkg mletého cukru
1 vanilkový cukr
Na polití:
1/2 másla
5 cl rumu

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vybereme jádřince, na hrubém struhadle nastrouháme, vložíme na pánev, přidáme šťávu z citrónu a za občasného podlévání vodou hrušky dusíme. Ke konci přidáme povidla, koření (já jsem neměl mletý hřebíček, takže jsem celý vložil od počátku dušení), chvíli necháme probublat, odstavíme a po vychladnutí vmícháme rum.

  2. Těsto můžeme zadělat, jakmile dáme hrušky dusit.

  3. Máslo na polití koláče přeškvaříme do voňavorůžova a po vychladnutí vmícháme rum.

  4. Vykynuté těsto roztáhneme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme hruškovou směs a přidáme posypku.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut a po vychladnutí polijeme přeškvařeným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!