Maminčin dortík

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto (na kulatou dortovou formu o průměru 21 cm):
150 g hrubé mouky
140 g moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce horké vody
1/2 sáčku prášku do pečiva
Krém 1:
2 smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
4 plátky želatiny
Krém 2:
1 Salko
1 máslo
Marcipán:
10 dkg sušeného mléka
20 dkg moučkového cukru
5 dkg ztuženého 100% tuku
troška vody (asi 2 lžíce)
růžové potravinářské barvivo
Ozdoba:
cukrářské ozdoby: malé růžičky, berušky, čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Do mísy nasypeme větší část cukru, přidáme žloutky a horkou vodu. Elektrickým šlehačem ušleháme suroviny v míse až hmota zhoustne a získá bílou barvu. Z bílků ušleháme tuhý sníh z bílků a postupně do něj zašleháme zbývající cukr. Do žloutkové hmoty vmícháme opatrně sníh z bílků a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme na 150°C asi 30 - 35 minut.

  2. Krém 1: Smetany ke šlehání vyšlehéme a přidáme ztužovače, nakonec přidáme vymačkané plátky želatiny, které jsme předem nechali nabobtnat ve troše vody (postup najdete na obalu).

  3. Krém 2: Uvaříme Salko (min. 2 hodiny) a zašleháme do něj máslo.

  4. Marcipán: Všechny suroviny zpracuje v těsto a necháme v chladničce odpočinout.

  5. Vychladlý korpus rozřízneme na 3 části, a promažeme je jednou smetanovým krémem a pak karamelovým krémem. Jedním z krémů potřeme povrch celého dortu a položíme na něj vychladlý rozválený marcipán. Marcipán, který přečnívá opatrně odřízneme a můžeme založit pod dort, nebo jen lehce přitiskneme na spodním okraji dortu. Pak už jen dozdobíme cukrářskými ozdobami a je hotovo:-).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!