Malinový koláč s pudinkem a tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
350 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
220 g másla nebo jiného tuku
1 vejce
trochu másla nebo jiného tuku na vymazání formy
Náplň:
300 ml mléka
100 g krupicového cukru
1 vanilkový pudink - prášek
250 g tvarohu z vaničky
10 g dětské krupičky
150 g malin - i více (čerstvé nebo mražené)
Na potření:
1 vejce (já jsem nepoužila)

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto nejprve smícháme všechny sypké ingredience, přidáme máslo nakrájené na menší kousky a vejce. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a necháme v chladničce cca hodinu odležet.

  2. Náplň připravíme tak, že do mléka vsypeme cukr, vanilkový cukr a vmícháme pudinkový prášek. Za stálého míchání dvě minuty povaříme, odstavíme a už jen za občasného promíchání necháme zchladnout. Do vlažného pudinku zašleháme tvaroh a dětskou krupičku.

  3. Těsto rozdělíme na dva díly, buď na stejné poloviny, ale já dělám jeden o malinko větší a druhý menší. Větší díl těsta vyválíme na lehce podsypaném vále do kruhu o malinko většího, než je průměr formy. Vložíme do vymazané formy a uděláme vyvýšené okraje. Na těsto rozetřeme náplň a nahoru rozložíme maliny.

  4. Z druhého, menšího dílu těsta, vyválíme kruhový plát o stejném průměru, jako je koláč. Za pomocí vykrajovací formy, která je určena přímo na koláče, nebo pak malou formičkou vypíchneme otvory. Ze zbylých tvarů doděláme okraj. Místo vykrajování můžeme vytvořit na povrch z těsta klasickou mřížku. Připravený koláč můžeme na povrchu potřít rozšlehaným vejcem, já jsem nepotírala.

  5. Vložíme do trouby předehřáté na 175 -180°C a pečeme zhruba 40-45 minut. Pak necháme ve formě důkladně vychladnout.

  6. Moučník chutná druhý den, více zvláční.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!