Malé housky nebo rohlíčky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 ml mléko
1 vejce
60 g másla (rozpuštěné a vychladlé)
1,5 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
Bílek na potření
kmín
sůl
mák
..na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vlijeme mléko, přidáme vejce, řídké máslo, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme program těsto.

  2. Po vykynutí z těsta na vále tvoříme housky nebo rohlíky.

  3. Housky dáme na plech potřený tukem (nebo pečicí papír), potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme, kmínem, solí a ihned bez dalšího kynutí pečeme v horké troubě asi 15 minut (dle velikosti).

  4. Rohlíky děláme tak, že z vyváleného těsta nakrájíme delší trojúhelníky, potřeme je rozpuštěným máslem a svineme do tvaru rohlíčku. Další úprava a pečení jako u housek. Jsou dobré jako příloha k polévkám, gulášům, aj.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!