Makový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 170 g másla
- 2 vejce
- Nádivka:
- 250 g mletého máku
- 150 g moučkového cukru
- sklenka mléka
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce kakaa
- rozinky
- citrónová kůra
- 1 vejce
Postup Makový koláč
Postup přípravy receptu
-
Postup na těsto: Mouku smícháme s cukrem a promneme s plátky másla. Přidáme vejce a uhněteme těsto. Pokud nám těsto nedrží pospolu, přidáme lžíci či dvě mléka. Na pracovní desce prohněteme, přikryjeme fólií a necháme nejméně 30 minut odpočinout.
Postup na nádivku: Mák vsypeme do kastrolku, zalijeme přiměřeným množstvím mléka (musí ho být jen tolik, aby se mák navlhčil, ale nebyl tekutý! stačí 1 menší sklenka). Mák s mlékem a kakaem přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Necháme mák nasát mléko, náplň získá hustější konzistenci. Do teplé makové náplně přidáme med a citronovou kůru. Když náplň prochladne, přidáme celé vejce a důkladně promícháme. Náplň nalijeme na koláčové těsto a rozhrneme ji do všech stran. Pečeme mírně asi 40 min.