Makový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru
170 g másla
2 vejce
Nádivka:
250 g mletého máku
150 g moučkového cukru
sklenka mléka
3 lžíce medu
2 lžíce kakaa
rozinky
citrónová kůra
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Postup na těsto: Mouku smícháme s cukrem a promneme s plátky másla. Přidáme vejce a uhněteme těsto. Pokud nám těsto nedrží pospolu, přidáme lžíci či dvě mléka. Na pracovní desce prohněteme, přikryjeme fólií a necháme nejméně 30 minut odpočinout.

  2. Postup na nádivku: Mák vsypeme do kastrolku, zalijeme přiměřeným množstvím mléka (musí ho být jen tolik, aby se mák navlhčil, ale nebyl tekutý! stačí 1 menší sklenka). Mák s mlékem a kakaem přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Necháme mák nasát mléko, náplň získá hustější konzistenci. Do teplé makové náplně přidáme med a citronovou kůru. Když náplň prochladne, přidáme celé vejce a důkladně promícháme. Náplň nalijeme na koláčové těsto a rozhrneme ji do všech stran. Pečeme mírně asi 40 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!