Makový jablčník

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
200 g mletého máku
3-4 ks středních jablek
1 PL medu
1 kypřící prášek do pečiva
4 ks vajíčka
Navrch:
3 ks středních jablek
2 čl mletého zázvoru
1 čl mleté skořice
1 PL medu
2-3 PL horké vody

Postup přípravy receptu

  1. V miske poriadne zmiešame mletý mak, med, jablká nastrúhané na hrubom strúhadle, kypriaci prášok a žĺtka zo 4 vajec.

  2. Z bielkov pripravíme sneh, ktorý pomaly vmiešavame do masy.

  3. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do jemne predhriatej rúry na cca 20-30 min (každá si pozná, ako rúra pečie) pri 180°. Či je korpus upečený, zistíme, keď pichneme do stredu špajdlu. Ak sa na ňu nič nelepí, korpus je hotový. Pečie sa pomerne krátko - predsa len tam nie je múka, čiže jediné, čo sa musí upiecť, sú vajíčka.

  4. Kým sa pečie cesto, nastrúhame do hrnca tri jablká na hrubom strúhadle, pridáme lyžicu medu a zázvor a škoricu podľa chutí (my máme radi, keď je to jemne naštipkaté od zázvoru:) a podlejeme pár lyžicami vody. Chvíľku povaríme na najvyššom ohni, kým sa voda takmer neodparí a natrieme zmesou trochu ochladnutý korpus.

  5. Necháme úplne vychladnúť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!