Makový dort - Mak- Mak - Makulenka / bez mouky/

Recepty, Moučníky

Suroviny

6 vajec
150 g moučkového cukru
150 g umletého máku
1 ČL jedlé sody
Na náplň:
125 g másla
1 krabička karamelového Salka
1 -2 PL rumové tresti nebo rumu
150 ml mléka
150 g mletého máku
brusinky
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky ušleháme s cukrem a mákem. Přidáme 1 čajovou lžičku jedlé sody a nakonec zlehka přidáme ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a vysypané formy. Upečeme dozlatova po dobu cca 30 minut na 170°C a necháme vychladnout.

  2. Z karamelového Salka, rumové tresti a másla ušleháme krém. Mák s mlékem svaříme a necháme vychladnout. Máslový krém se Salkem rozdělíme na dvě poloviny (do dvou misek).

  3. Jednu misku s máslovo-karamelovým krémem necháme bez máku. Do druhé misky s máslovo-karamelovým krémem, přidáme mák.

  4. Makový korpus rozřízneme, potřeme máslovo-karamelovým krémem, pokapeme brusinkovým džemem a spojíme.

  5. Druhý krém s mákem, dáme navrch korpusu a dozdobíme šlehačkou, mandlovými lupínky a brusinkami. Dortík dáme do chladu na cca 1-2 hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!