Makovo-jablečné řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

30 dkg polohrubé mouky
30 dkg cukr moučka
2 dl oleje
2 dl teplé vody
6 vajec
1/2 prášku do pečiva
15 dkg mletého máku
1 sklenice nastrouhaných jablek (větší) - mohly být i dvě
citronová kůra
perníkové koření
rum
čokoládová poleva (viz poznámka)
nahrubo strouhané ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Plech - trochu menší, ten co na něj jde dát víko, vyložíme pečícím papírem, na něj rozetřeme nastrouhaná jablka. Použila jsem ta, která mám zavařená na štrúdly, mohlo jich být i více. Jablka nesladíme.

  2. V misce smícháme mák s 10 dkg cukru. Vajíčka oddělíme, bílky do misky na šlehání sněhu a žloutky v jiné míse ušleháme ze zbylým (20 dkg) cukrem do pěny.

  3. Do žloutkového základu zašleháme olej, vodu, vmícháme postupně mouku s práškem do pečiva a sníh.

  4. Polovinu těsta vlijeme do misky s mákem a cukrem, promícháme, přidáme trošku rumu, citr.kůry a trochu - podle chuti - perníkového koření, zdá-li se vám moc husté, doplňte trochu mléka a oleje a rozetřete na jablka. Pokud to neuděláte, bude mák dost suchý. Na mák rozetřete zbytek těsta a pečte ve vyhřáté troubě cca 30 minut - zkusíme špejlí.

  5. Vychladlý koláč otočíme do druhého plechu, opatrně sundáme pečící papír, potřeme polevou a posypeme ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!