Makové koláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 125 g másla Hera
- 125 g cukru
- 3 vejce
- 35 g droždí
- 2,5 dcl mléka
- 1 vanilkový cukr
- náplň:
- 250 g máku
- 1,25 dcl mléka
- 50 g cukru
- 50 g džemu
- 50 g čokolády
- skořice
- 50 g mandlí (na ozdobení)
Postup Makové koláčky
Postup přípravy receptu
-
Na kvásek smíchejte 3 velké lžíce mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a droždím. Zamíchejte a nechejte vykynout.
Mouku osolte, přidejte vykynutý kvásek, rozehřátý tuk, zbytek mléka se dvěma rozšlehanými vejci a vanilkovým cukrem. Vypracujte těsto.
Posypte zlehka moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte asi hodinu vykynout.
Mandle spařte a přelijte studenou vodou, nechte je okapat. Poté je oloupejte a případně přepulte.
Připravte makovou náplň: mléko zahřejte, přidejte tuk, džem, čokoládu, skořici a umletý mák. A vše p ovařte.
Vykynuté těsto rozdělte na kousky o hmotnosti 20g. Zakulaťte je a klaďte na plech vyložený papírem na pečení.
Po vykynutí do nich vytlačte důlek, naplňte jej náplní a ozdobte mandlemi.
Okraje potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby 170 stupňů a pečte asi 25 minut.