Májová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- máslo nebo sádlo
- plátek dobré slaninky
- cibule
- kořenová zelenina
- pórek
- cca 4 lžíce dětské krupice
- 1 kostka masoxu
- drcený kmín
- nové koření
- 1 šlehačka
- muškátový květ
- zelená petrželka
Postup Májová polévka
Postup přípravy receptu
-
Na tuku osmažíme slaninu a přídáme nakrájenou cibuli, kterou osmažíme, ale raději dosklovita. Zalijeme vodu a přidáme koření a kostku masoxu.
Mezitím dáme do hrnku krupici, zalijeme ji studenou vodou a necháme nabobtnat.
Když začne voda vařit, přidáme do ní masox, namočenou krupici a na jemné nudličky nebo menší kostky pokrájenou zeleninu. Já jsem dala mraženou francouzskou, také byla skvělá, jen nedávejte nic, kde by byla kukuřice. Necháme chvíli povařit, zelenina by neměla být příliš měkká.
Pak vlijeme šlehačku, necháme přejít varem, odstavíme, dochutíme muškátovým květem, popř. podravkou, dáme šnitlík nebo petrželku a podáváme.
Kdybyste neodhadli množství krupice a polévka se vám zdála málo zahuštěná, pomůžete si instantní jíškou nebo troškou maizeny ve vodě rozmíchané. Ale většinou to není zapotřebí.