Májová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

máslo nebo sádlo
plátek dobré slaninky
cibule
kořenová zelenina
pórek
cca 4 lžíce dětské krupice
1 kostka masoxu
drcený kmín
nové koření
1 šlehačka
muškátový květ
zelená petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Na tuku osmažíme slaninu a přídáme nakrájenou cibuli, kterou osmažíme, ale raději dosklovita. Zalijeme vodu a přidáme koření a kostku masoxu.

  2. Mezitím dáme do hrnku krupici, zalijeme ji studenou vodou a necháme nabobtnat.

  3. Když začne voda vařit, přidáme do ní masox, namočenou krupici a na jemné nudličky nebo menší kostky pokrájenou zeleninu. Já jsem dala mraženou francouzskou, také byla skvělá, jen nedávejte nic, kde by byla kukuřice. Necháme chvíli povařit, zelenina by neměla být příliš měkká.

  4. Pak vlijeme šlehačku, necháme přejít varem, odstavíme, dochutíme muškátovým květem, popř. podravkou, dáme šnitlík nebo petrželku a podáváme.

  5. Kdybyste neodhadli množství krupice a polévka se vám zdála málo zahuštěná, pomůžete si instantní jíškou nebo troškou maizeny ve vodě rozmíchané. Ale většinou to není zapotřebí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!