Maďarská zelňačka podle Achille Gregora

Recepty, Polévky

Suroviny

1 menší uzené kolínko
1/2 kg kysaného zelí
1 lžíce sádla
50-80 g uzené slaniny
1 cibule
1-2 PL mouky (jen mírně navršené)
1 PL sladké papriky (hodně plná)
pepř a sůl podle chuti
hustá zakysaná smetana k podávání

Postup přípravy receptu

  1. V papiňáku uvařím uzené kolínko. Vyndám ho na talíř a nechám trochu zchladit, pak z něj oberu všechno maso i s kůží a nakrájím na kostičky - sousta.

  2. Mezitím ve vývaru povařím zelí (zkusila jsem vařit maso a zelí společně, jak naznačuje originál receptu, ale zelí bylo pak převařené). Obrané a nakrájené maso dám zpět do polévky.

  3. Špek nakrájím na kostičky a udělám jíšku. Na sádle a rozškvařeném špeku osmahnu do světlezlatova drobně nakrájenou cibuli, přidám mouku a zasmahnu ji, přidám červenou papriku, promíchám a odstavím. Jíšku přidám do polévky, provařím nejméně 10 minut. Mezitím ochutnám a dochutím solí a pepřem. Kdo je velký mlsoun a nehledí na kalorie, přidá a zavaří do polévky i kelímek sladké smetany.

  4. Na talíři zdobíme kopečkem zakysanky. Je to rychlé a dobré, mana nebeská. Zkoušela jsem i z uzených žebírek, je to také dobré, ale to kolínko dodá vývaru jedinečnou, specifickou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!