Lví hlavy - čínský recept
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g masa (1/2 drůbežího a 1/2 vepřového)
- 1 velká cibule
- 1 vejce
- špetka chilli
- 2 lžíce bílého vína
- 100 g bambusových výhonků nebo nudliček celeru
- 2 lžíce sušených hub (předem namočených)
- 1 lžička mletého zázvoru
- sůl
- špetka cukru a glutamátu
- škrobová moučka
- Na podklad:
- 1 menší zelí
- 4 lžíce oleje
- sklenka vývaru
- špetka pálivé papriky
- cukr
- 1 lžíce vína
- 1 lžíce sójové omáčky
Postup Lví hlavy - čínský recept
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso promícháme s nakrájenou cibulí, vejcem, chilli, vínem, bambusovými výhonky nebo osmaženými nudličkami celeru, přidáme jemně nasekané houby, zázvor, sůl, cukr a glutamát. Dobře propracujeme a vytvoříme 8 koulí. obalíme je ve škrobové moučce (solamyl a pod.) a dáme stranou.
Zelí rozebereme na listy, seřízneme silná žebra a nakrájíme na čtverce asi o straně 6 cm. Zbytek zelí nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi (wok) rozehřejeme 4 lžíce oleje a opražíme zelné čtverce až začnou okraje hnědnout. V jiné pánvi osmahneme dozlatova masové koule. Tyto lví hlavy“ opatrně položíme na opečené zelné čtverce, zasypeme zbývajícím nadrobno pokrájeným zelím, zalijeme vývarem s paprikou, cukrem, vínem a sójovou omáčkou a pomalu dusíme 30 minut. K tomu podáváme rýži.