Luštěninová jíška do polévek bez tuku a bez mouky - taková moje hrašková vychytávka pro děti

Recepty, Luštěniny

Suroviny

300 g bílých fazolí (jindy dávám hrášek loupaný aneb zmražený)
300 g čočky
kurkuma podle chuti
uzená paprika - podle chuti
sůl, česnek

Postup přípravy receptu

  1. Luštěniny namočíme cca na 2-3 hodiny do vody, po této době je propereme a ještě namočíme, přidáme uzenou papriku, kurkumu, česnek a dáme vařit doměkka. Luštěniny osolíme, promícháme a ponorným mixerem rozmixujeme. Vložíme do mističek od Ramy, necháme vychladnout a dáme do mrazáku.

  2. Zavařujeme do polévek a nakonec vložíme po vaření jen třeba máslo na zjemnění, ale není to nutné. Misku s jíškou vyndáme z mrazáku - vždy tak cca 2 hodiny před vařením polévek, necháme volně rozmrazit a pak ji zavařujeme.

  3. Používám tuto hrašku - místo moučných těžkých jíšek do zeleninových polévek, např do: kapustové, pórkové, květákové, bramborové a dalších. Je to zdravá varianta.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!