Loupáčky extra

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Těsto:
250 ml vlažného mléka
60 g roztopeného sádla
60 g krystalového cukru
30 g droždí
1 žloutek
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
0,5 kl soli
2 PL medu

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme kvásek z trošky vlažného mléka, kvasnic a lžičky cukru. Do mísy prosejeme mouky, přidáme ostatní suroviny. Med a sádlo rozpustíme, ale nelijeme horké do mouky. Přidáme vzešlý kvásek a mícháme v robotu na pomalé otáčky aspoň 10 minut, dokud není těsto vláčné. Když je moc lepivé, přidáme trochu mouky a když zase moc husté, přilijeme vlažné mléko.Necháme vykynout.

  2. Když je těsto nakynuté natolik, že zdvojnásobí svůj objem, naděláme bochanky a ty ještě necháme 10 min dokynout.

  3. Válečkem bochánky rozválíme a každou placku srolujeme do pevného rohlíku.

  4. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 až 30 minut kynout. Potřeme žloutkem a posypeme mákem. Pak plech vložíme do předem rozehřáté trouby. Pečeme na 170°C asi 15 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!