Louhované bagetky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

220 g vody
1 lžička cukru
50 g oleje
2 lžičky sezamu
2 lžičky soli
420 g hladké mouky
20 g droždí
Na louhování:
1 litr vody
50 g jedlé sody
na potření před pečením žloutek

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut). Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého uděláme tenčí a kratší bagetu.

  2. Bagety necháme vykynout, vodu dáme vařit v menším hrnci. Do vřící po částech vsypeme sodu (pozor, hodně to pění, tak ať vám voda neuteče z hrnce ven). Bagetky v tomto vřícím roztoku povaříme (asi 45 vteřin), během této doby je ve i vodě obrátíme.

  3. Pak opatrně vyjmeme z vody, necháme je okapat a uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Potřeme žloutkem, lehce nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 25 minut).

  4. Bagetky nádherně voní (připomíná mi to slané tyčinky Bohemia), zvenku jsou křupavé, střída je měkounká, plná pravidelných oček.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!