Losos glazovaný v černém pivě se zázvorem

Recepty, Ryby

Suroviny

2 filety z lososa
3 lžíce kvalitního olivového oleje
1/4 hrnku hodně tmavého (černého) piva (cca 60 ml);použila jsem pivo Porter – tmavé anglické pivo hodně karamelové chuti
2 lžíce sojové omáčky
2 oloupané stroužky česneku, nastrouhaného na jemno
1 lžíce olupaného nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 lžíce hnědého cukru
na ozdobu: 1 lžíce sezamových semínek a 3 lžíce posekané nati jarní cibulky

Postup přípravy receptu

  1. V nádobě, kam se vám tak akorát vejdou obě porce ryby si dobře smíchejte olivový olej, pivo, sojovku, česnek, zázvor a hnědý cukr. Do této směsi naložte osušené porce ryby a nechejte marinovat při pokojové teplotě cca 15 minut. Předehřejte si gril v troubě na cca 140°C (vyšší teplota by vám rybu spálila). Rybu přendejte z marinády do malého pekáčku či zapékací nádoby a připravte si kousek alobalu, kterým zakryjete vršek pekáčku. Nyní ale ještě rybu budete potírat glazurou, tak zatím pekáček nezakrývejte na pevno.

  2. Zbylou marinádu přelejte do menšího kastrůlku a dejte za častého míchání přiveďte k varu na sporáku. Stáhněte výkon sporáku na menší výkon a míchejte doopravdy dobře, aby se vám glazura, která začíná karamelizovat varem nepřichytila ke dnu kastrolu. Vařte cca 6-7 minut do zhoustnutí.

  3. Vytvořenou glazurou štětcem či mašlovačkou potřete zvrchu porce ryby. Pak zakryjte pekáček s rybou alobalem a dejte pod gril na cca 3-4 minuty. Pekáček vyndejte z trouby, odkryjte a rybu znovu potřete glazurou. Opět zakryjte a dejte pod gril. Tento proces opakujte až do doby, dokud maso ryby nebude snadno oddělitelné vidličkou. Potírala jsem maso celkem 3x. Ale to hodně záleží na tloušťce filetu. U vyšších filetů bude možná třeba potřít vícekrát. Dejte na svou intuici, prosím


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!