Lívanečky s jablky na kostičky

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 hrnek mléka
2 vejce
2-3 vrchovaté lžíce cukru
1 a ½ hrnku mouky
špetka soli
trochu prášku do pečiva
asi 5 menších kyselejších jablek nebo 3 velká jablka
olej na smažení
skořicový cukr, marmeláda nebo švestková nutela, bílý jogurt na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Mléko, sůl, vejce, cukr, mouku i prášek do pečiva ušleháme el. šlehačem nebo metlou. Já méně sladím, tak jsem si dala cukru jen 2 lžíce (s malým kopečkem), ale kdo má rád sladší moučníky, dá si plné 3 lžíce. Přidáme oloupaná a na menší kostičky nakrájená jablka, nejlépe tolik, že už se jich do těsta víc nevejde. Tentokrát stačila tři velká jablka. Kostičky by měly být menší než 1 cm.

  2. Těsto nabírám velkou salátovou lžící, lívance propékám kvůli jablkům a výšce těsta pomaleji (el. sporák stupeň č. 3 podle toho, jak moc hřeje plotýnka, já jsem střídala dvojku a trojku). Je z toho cca 10-15 silných lívanečků o ø 8-10 cm pečených na větší pánvi, protože můj lívanečník před časem odešel k Manitouovi. Tyto lívance můžeme dělat i ze švestek, ale ty jsem doma neměla, fotka proto není.

  3. Na lívance dáváme buď jen skořicový cukr nebo marmeládu či povidla s kopečkem bílého jogurtu, zkoušela jsem i švestkovou nutelu ozdobenou jogurtem a je to moc dobré.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!