Lilek zapečený se zeleninou, hřiby a slaninou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

700 g lilku
500 g rajčat (3 větší kusy)
200 g cibule (1 velká)
200 g tvrdého sýra
200 g na plátky nakrájené anglické slaniny
1 lžíce oleje
1/2 lžíce nasekané nati petržele
1/2 lžíce nasekaného libečku
sůl
Dále:
500 g nakrájených tvrdších hříbků
1 lžíci oleje
1 malou cibuli
1 lžičku drceného kmínu
sůl
mletý pepř
sádlo na vymazání
strouhanku na vysypání zapékací mísy

Postup přípravy receptu

  1. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené hřiby a okořeníme. Promícháme a za občasného podlití troškou vody dusíme 20 minut.

  2. Mezitím připravíme zeleninu. Lilek oloupeme(oškrábeme škrabkou na zeleninu) a nakrájíme na kostky. Cibuli přepůlíme a nakrájíme na půlměsíčky.

  3. Rajčata nařízneme do kříže a v hlubším kastrůlku je zalijeme vroucí vodou. Poté je ochladíme, sloupneme a nakrájíme na kostičky.

  4. Z anglické slaniny odebereme 10plátků, které nakrájíme na nudličky a na oleji osmahneme dorůžova.

  5. Přidáme cibuli a restujeme 5 minut. Dále přidáme lilek, rajčata, osolíme, promícháme a pod pokličkou slabým varem dusíme 15 minut.

  6. Z podušené směsi necháme prudkým varem vyvařit zbytek tekutiny a vmícháme zelené bylinky.

  7. Zapékací mísu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

  8. Na dno zapékací mísy dáme zeleninovou směs. Na ni rozetřeme podušené hřiby a poklademe plátky anglické slaniny.

  9. Vložíme do předehřáté trouby a na nejvyšší výkon pečeme 20 minut.

  10. 5 minut před koncem posypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!