Lilek s hříbkovou čepicí

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

6 koleček lilku o šířce 2 cm
6 špetek citronového pepře
6 zarovnaných polévkových lžic nahrubo nastrouhaného Eidamu
1 středně velká nadrobno nakrájená cibule
18 plátků anglické slaniny
300 g podušených hříbků
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Důkladně omytý lilek nakrájíme i se slupkou na kolečka. Z jedné strany nařežeme do dužiny zářezy do tvaru mřížky a po obou stranách lehce osolíme. Kolečka rozložíme do cedníku a necháme 20 minut vypotit.

  2. Mezitím na lžíci oleje a jedné nadrobno nakrájené malé cibule 20 minut dusíme za občasného zamíchání a podlití nakrájené hřiby, které dochutíme solí a mletým pepřem. Podušenou směs rozdělíme na 6 hromádek.

  3. Do zapékací mísy naskládáme vypocená kolečka lilku. Na každé kolečko dáme špetku citronového pepře, trošku nakrájené cibule a do kříže dva přeložené plátky anglické slaniny.

  4. Na slaninu dáme hromádku podušených hříbků a překryjeme jedním přeloženým plátkem slaniny.

  5. Vložíme do předehřáté trouby na 20 minut. Zapékáme na ¾ výkon (mám plyn).

  6. Poté z trouby vytáhneme, každé kolečko zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct na nejmenší výkon ještě na 10 minut. Podáváme s přílohou, která nám vyhovuje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!