Lehce pikantní sušenky ve stylu amerických cookies Zázvorové sušenky s pekanovými ořechy

Recepty, Moučníky

Suroviny

70 g loupaných pražených mandlí (postup tady)
60 g mletého třtinového cukru
80 g polohrubé mouky
1 lžička mletého zázvoru
1 žloutek pokojové teploty
80 g změklého másla
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
200 g pekanových ořechů (viz tipy a triky)
110 g kandovaného zázvoru (viz tipy a triky)
200 g kvalitní hořké čokolády (minimálně se 70% kakaa)

Postup přípravy receptu

  1. Mandle rozmixujte nebo rozemelte na jemnou moučku.

  2. Smíchejte je s moukou, práškem do pečiva.

  3. Zvlášť si vyšlehejte žloutek s máslem a cukrem do světlé pěny a přidejte k mandlové směsi.

  4. Nakonec vše dokořeňte mletým zázvorem a vypracujte hladké těsto.

  5. Na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte z těsta malé placičky a rozložte je daleko od sebe, aby se vám při pečení nespojily.

  6. Kandovaný zázvor pomocí ostrého nože nakrájejte na malé kousky.

  7. Rozehřejte si troubu na 200°C a nasekejte ořechy na menší kousky.

  8. Placičky z těsta ozdobte zázvorem i ořechy, které jemně přitlačte, aby v sušence držely.

  9. Připravený plech vložte do vyhřáté trouby a pečte asi tak šest minut, až okraje sušenky zezlátnou a v kuchyni se příjemně rozvoní zázvor.

  10. Vyndejte plech z trouby, přesuňte jej na mřížku a nechte sušenky úplně vychladnout (kdybyste se je snažili sundat z plechu za tepla, úplně by se vám rozdrobily).

  11. Jakmile máte všechny plechy upečené (těsto vyjde asi tak na dva a půl, podle velikosti sušenek), připravte si čokoládu na polití.

  12. Na hrnec s mírně vroucí vodou položte tepluvzdornou (ne nerezovou) mísu tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny.

  13. Do mísy rozlámejte 2/3 čokolády na malé kousky a nechte rozpustit.

  14. Pak přidejte zbylou čokoládu, odstavte z vodní lázně a pořádně vymíchejte do úplného rozpuštění.

  15. Na plech vyložený pečicím papírem (nebo potravinovou fólií) rozložte sušenky zdobenou stranou dolů a pomocí širokého štětce nebo mašlovačky je potřete tenkou vrstvou čokolády.

  16. Uložte na chvíli do lednice, aby čokoláda ztuhla a máte hotovo.

  17. Podávejte se šálkem pečeného čaje nebo jiného oblíbeného nápoje. Tipy a triky: Pekanové ořechy jsou k dostání nejen ve speciálních lahůdkářství a u stánků se sušeným ovocem, ale snadno je seženete i ve větších supermarketech. Kdybyste je ale přeci jen nesehnali, můžete použít i klasické vlašské, ale nebude to ono. Nevíte-li kam pro kandovaný zázvor, zkuste prodejnu zdravé výživy, nebo oddělení sušeného ovoce v supermarketu. Polití čokoládou není úplně nezbytné – sušenky jsou chutné i bez ní. Ale jednak jsou takhle ještě lepší a hlavně je čokoláda krásně zpevní. Sušenky jsou totiž jinak velmi křehké. Obdobným způsobem můžete upéct i sušenky s hřebíčkem a sušenými hruškami, badyánem a sušenými švestkami či kardamonem a kandovaným ananasem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!