Ledvinky po uhersku

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

Vepřové ledvinky větší 8 ks
olej
cibule 2 ks
mouka hladká
paprika mletá sladká 3 lžičky
pepř mletý
sůl
voda /vývar
zakysaná smetana
mléko 2 dcl
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Ledvinky odblaníme, v půlce naplocho rozkrojíme a vyřízneme močovody. Nakrájíme je na asi 1 cm proužky a dobře opereme ve vodě. Necháme okapat, vložíme do misky a zalijeme mlékem, aby byly ledvinky ponořené. Necháme je tak několik hodin, ale nejlépe je nechat přes noc v chladu.

  2. Druhý den ledvinky slijeme, propláchneme od mléka a několikrát přelijeme horkou vodou (vždy scedit). Děláme tak dlouho, až je voda z ledvinek čirá. Pak necháme na cedníku dobře okapat.

  3. Cibuli si nakrájíme na drobno, vložíme jí do hrnce na rozpálený olej a restujeme do světle červena. Pak vložíme okapané ledvinky, chvíli restujeme až se začnou opékat, vsypeme mletou papriku, špetku pepře, promícháme (pozor na spálení papriky) a zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme, přiklopíme pokličkou a dusíme cca 30 minut.

  4. V 1 dcl mléka si promícháme zakysanku, v druhé dcl si rozšleháme mouku.

  5. Po 30 minutách si ledvinky vybereme hrubším cedníkem stranou, do šťávy si vlijeme mléko s moukou, prošleháme a necháme asi 15 minut provářet, poté vlijeme mléko se zakysankou, opět prošleháme a necháme přejít varem. Dle potřeby dochutíme solí a omáčku přecedíme na ledvinky, dle chuti můžeme přidat oříšek másla pro zjemnění. Podáváme s dušenou rýží, vařeným bramborem nebo těstovinovou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!