Kyselica z Korytné
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 hrnek fazolí (podle chuti a toho, jak chceme mít polévku hustou)
- 1 sklenice sterilované zelí (doma používáme od Hamé)
- hrst sušených václavek (klidně i více)
- bobkový list
- sůl
- 250 ml 12% smetana
- Máslová zásmažka:
- máslo
- hladká mouka
- stroužek česneku utřený se solí
Postup Kyselica z Korytné
Postup přípravy receptu
-
Fazole namočíme do vody podle našich zvyklostí. 30 minut před vařením namočíme i václavky do vody.
Ve třech hrncích uvaříme zvlášť zelí i s nálevem + bobkový list, houby a fazole.
Do zelí přidáme uvařené václavky (buď s vodou, nebo bez) podle chuti vařené fazole. Po přidání zásmažky chvilku povaříme. Nakonec přidáme smetanu a prohřejme. Podle chuti dosolíme.
Přidáme utřený česnek se solí (mně osobně tam přijde zbytečný, takže ho nedávám, ale mamka, teta a babička ho dávají). Polévku není třeba dochucovat, udělá to nálev se zelím.