Kynutý ořechový závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
1 droždí
1,5 dl oleje
2 vejce
12 lžiček cukru
Ořechová náplň
150 g mletých ořechů
100 g cukru krupice
1,5 dl vody
60-80 g strouhanky
1 lžíce kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Do mírně teplého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy zatím dáme mouku, osolíme, přidáme vejce, olej a nakonec vzejitý kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto, dokud se na něm nezačnou dělat puchýřky. V případě potřeby můžeme přidat mouku. Necháme pořádně nakynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část vyválíme na tloušťku asi 1 cm, potřeme rozpuštěným máslem, naplníme připravenou ořechovou náplní. Srolujeme jako závin, přeneseme na plech. Záviny ještě potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 190 stupňů asi 25 minut.

  3. Ořechová náplň: Kakao rozmícháme s cukrem, podlijeme vodou a přivedeme k mírnému varu. Směs za stálého míchání krátce povaříme, přidáme ořechy a strouhanku a odstavíme. Náplň můžeme dochutit rumem nebo meruňkovou marmeládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!