Kynutý ořechový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 1 droždí
- 1,5 dl oleje
- 2 vejce
- 12 lžiček cukru
- Ořechová náplň
- 150 g mletých ořechů
- 100 g cukru krupice
- 1,5 dl vody
- 60-80 g strouhanky
- 1 lžíce kakaa
Postup Kynutý ořechový závin
Postup přípravy receptu
-
Do mírně teplého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy zatím dáme mouku, osolíme, přidáme vejce, olej a nakonec vzejitý kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto, dokud se na něm nezačnou dělat puchýřky. V případě potřeby můžeme přidat mouku. Necháme pořádně nakynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část vyválíme na tloušťku asi 1 cm, potřeme rozpuštěným máslem, naplníme připravenou ořechovou náplní. Srolujeme jako závin, přeneseme na plech. Záviny ještě potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 190 stupňů asi 25 minut.
Ořechová náplň: Kakao rozmícháme s cukrem, podlijeme vodou a přivedeme k mírnému varu. Směs za stálého míchání krátce povaříme, přidáme ořechy a strouhanku a odstavíme. Náplň můžeme dochutit rumem nebo meruňkovou marmeládou.