Kynutý nekynutý rebarborový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
250 g Hery
10 kostek cukru
1 vejce
1 žloutek
1 droždí čerstvé (42g)
250 ml mléka
špetka soli
bílek na pomazání koláčů
Drobenka:
hrubá mouka
cukr krupice
máslo
Náplně:
tvarohová
maková
jablečná
marmeláda
rebarbora
Čtvrt dávky:
125 g mouky
1/4 Hery
2,5 kostky cukru
1 vejce
1/4 kostky droždí
špetka soli
62 ml mléka
Z poloviční dávky těsta jsou 3 velké plechy koláčků, ze čtvrt dávky (tam dávám jen 1 vejce a žloutek už ne) 1 koláč do kulaté formy - průměr 31cm, nebo 1 a 1/2 velkého plechu koláčků.

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vsypeme prosátou mouku, doprostřed uděláme důlek, dáme kostkový cukr, vlažné mléko, droždí a necháme 5 min. stát.

  2. Poté přidáme vejce, žloutek, špetku soli a změklou (ne tekutou) Heru.

  3. Zaděláme těsto (je-li řidší dohustíme trochou mouky) a ihned zpracujeme na velký plech, nebo na malé koláčky.

  4. Plníme nádivkou nebo ovocem, okraje potřeme bílkem, sypeme žmolenkou a pečeme v horké troubě (175 - 180°C) do zlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!