Kynutý nekynutý rebarborový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 10 kostek cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 droždí čerstvé (42g)
- 250 ml mléka
- špetka soli
- bílek na pomazání koláčů
- Drobenka:
- hrubá mouka
- cukr krupice
- máslo
- Náplně:
- tvarohová
- maková
- jablečná
- marmeláda
- rebarbora
- Čtvrt dávky:
- 125 g mouky
- 1/4 Hery
- 2,5 kostky cukru
- 1 vejce
- 1/4 kostky droždí
- špetka soli
- 62 ml mléka
- Z poloviční dávky těsta jsou 3 velké plechy koláčků, ze čtvrt dávky (tam dávám jen 1 vejce a žloutek už ne) 1 koláč do kulaté formy - průměr 31cm, nebo 1 a 1/2 velkého plechu koláčků.
Postup Kynutý nekynutý rebarborový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vsypeme prosátou mouku, doprostřed uděláme důlek, dáme kostkový cukr, vlažné mléko, droždí a necháme 5 min. stát.
Poté přidáme vejce, žloutek, špetku soli a změklou (ne tekutou) Heru.
Zaděláme těsto (je-li řidší dohustíme trochou mouky) a ihned zpracujeme na velký plech, nebo na malé koláčky.
Plníme nádivkou nebo ovocem, okraje potřeme bílkem, sypeme žmolenkou a pečeme v horké troubě (175 - 180°C) do zlatova.