Kynutý meruňkový táč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 kostka kvasnic (42 g)
13 lžiček krystalového cukru
2 vejce
150 ml oleje
špetka soli
meruňky
drobenka

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké), do něho nasypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce.

  2. Až kvasnice vzejdou, přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak.

  3. Dva plechy vyložíme papírem na pečení.

  4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí).

  5. Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a upečeme dorůžova (200°C, 15-20 minut).

  6. Stejným způsobem můžeme připravit i švestkový táč. Já si těsto připravila v domácí pekárně a pak jen upekla


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!