Kynutý koláč s meruňkami a drobenkou ala Kluci v akci

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO
20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150 ml mléka
300 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
1 vejce na potření okrajů těsta
máslo na vymazání formy/plechu
NÁPLŇ
1 kg meruněk (čerstvé i kompotované)
(DROBENKA)
80 g másla
80 g krystalového cukru
20 g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut, než kvásek vyběhne.

  2. Do kvásku přidáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli.

  3. Vypracujeme hladké těst, které se nelepí, zaprášíme moukou a necháme hodinu kynout.

  4. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme, aby se těsto provzdušnilo a lépe kynulo.

  5. Drobenku připravíme smícháním uvedených surovin při pokojové teplotě.

  6. Vykynuté těsto vytvarujeme na máslem vymazaný plech/koláčovou formu, poklademe na něj vypeckované meruňky (slupkou dolů, aby do těsta nevytekla šťáva), posypeme drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C asi 35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!