Kynutý koláč - mřížka

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
1 kostka droždí
2 vajíčka
2 dcl vlažného mléka
3 PL krystalového cukru
1 PL sádla
40 g Hery
1 PL oleje
špetka soli
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry
Tvarohová náplň:
1 tvaroh
1 vanilkový cukr
1 vejce
3 PL moučkového cukru
rozinky (vše smícháme)
Povidlová náplň:
300 g povidel
1-2 PL rumu
skořice (smícháme všechny ingredience)
Maková náplň:
70 g mletého máku
1,5 dcl mléka
40 g cukru
10 g tuku a krátce podusíme.
Ořechová náplň:
100 g mletých vlašských ořechů
1,5 dcl mléka
cukr podle chuti a provaříme.
Jablečná náplň:
5 oloupaných jablek (nakrájíme na malé kousky a rozvaříme na hustou kaši)
kterou osladíme vanilkovým cukrem
přidáme mletou skořici (Osladíme podle kyselosti jablek)
Drobenka:
100 g hrubé mouky
80 g másla
80 g krystalového cukru a vše důkladně smícháme

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto: Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a 1 PL mouky a necháme kvásek vzejít. Mezitím připravíme zbytek těsta: Všechny přísady připravíme do mísy, ve zbytku mléka rozpustíme sádlo a Heru. Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme ho a vypracujeme těsto. až se nám odlepuje od stěn a necháme kynout.

  2. Než nám těsto vykyne, připravíme náplně a drobenku.

  3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále a část odložíme na mřížku. Rozválené těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Z odloženého těsta vyválíme 18 tenkých válečků a dva spolu zkroutíme a vytváříme mřížku. Necháme znovu kynout asi 20 minut.

  4. Pak už plníme jednotlivé čtverečky náplněmi a posypeme drobenkou. Mřížku můžeme potřít vejcem.

  5. Koláč pečeme na 180°C asi 35 minut. Nepéci zbytečně dlouho, aby těsto nebylo vysušené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!