Kynuté knedlíky1

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
1 kostka droždí
2 vejce
voda (dle potřeby)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou mouku dáme do velké mísy, uděláme důlek, kam nadrobíme droždí a přilijeme trochu teplé vody (né vařící). Přikryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 15-20min).

  2. Poté po okraji nasypeme trošku soli, přidáme vejce a podle potřeby vodu.

  3. Promísíme, pak těsto přendáme na vál a ještě ručně prohněteme.

  4. Až se nám těsto nebude lepit na vál ani na ruce, vytvarujeme bochánek. Dáme opět do mísy, nařízneme nožem do kříže, trochu posypeme moukou a pod utěrkou necháme kynout asi 1 hod.

  5. Poté si dáme vařit ve větším hrnci osolenou vodu, mezitím si vyndáme těsto na vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly.

  6. Vytvarujeme válečky, které necháme ještě chvilku pod utěrkou. Až se začne voda vařit, dáme do ní 2 válečky, plamen ztlumíme(voda nesmí vřít ani přestat vařit), vaříme 10 min, pak je otočíme a dalších 10 min.

  7. Na vále si připravíme silnější nit a vyndáme jedem knedlík, který ihned pomocí nitě rozpůlíme. Pokud není uprostřed syrové těsto, vyndáme rychle i druhý knedlík a také ihned rozpůlíme.

  8. Poté si nití nakrájíme požadovanou tloušťku knedlíků. Takto uvaříme i druhý pár knedlíků a ihned podáváme nebo necháme pod utěrkou vychladnout, dáme do pytlíků a zamrazíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!