Kynuté knedlíky1
Recepty, PřílohyPostup Kynuté knedlíky1
Postup přípravy receptu
-
Prosátou mouku dáme do velké mísy, uděláme důlek, kam nadrobíme droždí a přilijeme trochu teplé vody (né vařící). Přikryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 15-20min).
Poté po okraji nasypeme trošku soli, přidáme vejce a podle potřeby vodu.
Promísíme, pak těsto přendáme na vál a ještě ručně prohněteme.
Až se nám těsto nebude lepit na vál ani na ruce, vytvarujeme bochánek. Dáme opět do mísy, nařízneme nožem do kříže, trochu posypeme moukou a pod utěrkou necháme kynout asi 1 hod.
Poté si dáme vařit ve větším hrnci osolenou vodu, mezitím si vyndáme těsto na vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly.
Vytvarujeme válečky, které necháme ještě chvilku pod utěrkou. Až se začne voda vařit, dáme do ní 2 válečky, plamen ztlumíme(voda nesmí vřít ani přestat vařit), vaříme 10 min, pak je otočíme a dalších 10 min.
Na vále si připravíme silnější nit a vyndáme jedem knedlík, který ihned pomocí nitě rozpůlíme. Pokud není uprostřed syrové těsto, vyndáme rychle i druhý knedlík a také ihned rozpůlíme.
Poté si nití nakrájíme požadovanou tloušťku knedlíků. Takto uvaříme i druhý pár knedlíků a ihned podáváme nebo necháme pod utěrkou vychladnout, dáme do pytlíků a zamrazíme.