Kynuté celozrnné koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g špaldové mouky
130 g celozrnné pšeničné mouky
70 g hladké mouky
2 vejce (1 do těsta + 1 na potření)
1/2 kostky droždí (cca 21 g)
300 ml rostlinného mléka
1 lžíce třtinového cukru
150 g přepuštěného másla (ghí)
stévie (dle chuti)
1 lžička soli
Náplň:
250 g poctivého tvarohu (já jsem použila Gran Moravia)
150 g mletého máku
200 ml rostlinného mléka
1 lžíce vanilkového pudinku
mandličky (na ozdobu)
stévie

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme teplé mléko, lžíci pšeničné mouky a lžíci cukru. Přidáme rozdrobené droždí, metličkou vše promícháme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (cca 20 minut).

  2. Po dvaceti minutách přidáme ke kvásku všechny zbývající suroviny.

  3. Pomocí robota (nebo vařečkou) vypracujeme hladké těsto. Mísu opět přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme těsto vykynout.

  4. Mezitím si můžeme připravit obě náplně. Na tvarohovou - smícháme tvaroh, pudink a stévii. Na makovou - do hrnce vlijeme mléko, přidáme mák, stévii, krátce povaříme a necháme vychladnout.

  5. Cca po hodině je těsto vykynuté. Lžící z něj odkrajujeme malé kousky, ze kterých vytvoříme kuličky.

  6. Ty klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem (na jeden plech jsem dala 12 kuliček).

  7. Na každou kuličku zatlačíme tak, aby se uprostřed vytvořil důlek (použijte např. dno skleničky).

  8. Důlky naplníme připravenou náplní a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 - 25 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!