Kynuté bramborové koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
200 g předem uvařených brambor
50 g másla
50 g sádla
2 vejce
2 lžíce cukru
200-250 ml mléka
30 g droždí
citronová kůra
sůl
náplň libovolná (maková, tvarohová, povidlová)
vejce na potření
mandle na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Z poloviny vlahého mléka, trošky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Brambory nastrouháme na jemno. Změklý tuk, cukr a vejce utřeme, nejlépe v robotu. Přidáme mouku, kvásek, sůl, kůru a brambory.

  2. Vše důkladně promícháme na hladké těsto a dáme ho pod utěrku na hodinku kynout. Těsto by mělo být tužší, lehce zřídne. Já jsem těsto jednou srazila a nechala kynout znovu.

  3. Z těsta můžeme ukrajovat kousky, naplnit a zabalit. Nebo ho vyválet, nakrájet na čtverce, naplnit a spojit rohy k sobě a pořádně přimáčknout.

  4. Připravené kousky necháme na plechu chvíli kynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme na 200 stupňů dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!