Kynutá perníková bábovka s jablečnou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

350 g celozrnné mouky (já použila špaldovou)
1 poctivá lžíce bílého jogurtu
1 lžička stévie
150 ml mléka (záleží na savosti mouky)
1 žloutek
1/2 kostky droždí (cca 20 g)
1 lžička třtinového cukru
2 lžičky perníkového koření
1-2 lžičky kakaa
špetka soli
Náplň:
3-4 jablka
skořice
hrst vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si do misky nasypeme mouku, uděláme doprostřed důlek, kde rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru, zalejeme teplým (ne horkým!) mlékem a lehce zasypeme moukou. Necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásku přidáme zbylé suroviny a vypracujeme nelepivé těsto, které posypeme lehce moukou a dáme kynout na teplé místo na hodinku.

  2. Během této doby těsto jednou až dvakrát promísíme. Těsto vyválíme na silnější placku, na kterou naneseme jablečnou náplň (vytvoříme ji rozmixováním jablek, ořechů a skořice).

  3. Placku zabalíme jako bychom tvořili závin a přeneseme do formy na bábovku, kterou jsme si vymazali a vysypali kokosem. Necháme ještě cca 20 minut kynout.

  4. Bábovku potom potřeme mlékem a dáme do vyhřáté trouby na 180°C na cca 30-40 minut (zkusíme špejlí). Po vytáhnutí bábovku opět potřeme mlékem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!