Kynutá bábovka s tvarohovo-makovou náplní s meruňkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
sůl
100 g moučkového cukru
100 g máslové hery
2 žloutky
1/2 kostky droždí nebo 1 sáček sušeného
asi 250 ml vlahého mléka
kůra z 1 citronu
Náplň:
2 kostky tvarohu
cukr podle chuti
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
2 vejce
2 lžíce rumu
asi 100 g mletého máku
asi 100 ml mléka
velká plechovka meruněk (okapaných)

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme, pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka, necháme vzejít (asi 5 minut). Do mísy prosejeme mouku smíchanou se solí, přidáme kvásek a ostatní suroviny, zaděláme těsto a necháme vykynout.

  2. Zatím připravíme náplň. Mák vsypeme do kastrůlku, posypeme cukrem a zalijeme mlékem, za stálého míchání povaříme a necháme vystydnout. Tvaroh, cukr, žloutky, pudinkový prášek a rum smícháme dohladka a přidáme sníh z bílků. Obě náplně smícháme dohromady.

  3. Vykynuté těsto přendáme na vál a vyválíme plát, potřeme ho náplní a poklademe nakrájenými meruňkami. Stočíme jako roládu a vložíme do velké bábovkové vymazané formy. Potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme zvolna v předem vyhřáté troubě na 170 st. asi hodinu. Doba pečení záleží na troubě, každá peče jinak, tak je potřeba si pečení ohlídat a zkusit špejlí. Hotovou bábovku necháme vychladnout a pak vyklopíme a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!