Kynutá bábovka s perníkovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
350 g polohrubé mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
trochu nastrouhané citronové kůry
1,25 dcl vlažného mléka
50 g rozpuštěného vlahého másla nebo jiného tuku např.Hera
1 vejce
25 g čerstvého droždí
trochu 100 % tuku např. Omega na vymazání formy nebo jiný tuk
Na náplň:
200 - 250 g rumových perníčků
1 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry(neměla jsem)
100 g másla nebo Hery rozpuštěné a vlahé

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  2. Mezitím si nastrouháme nebo elektrickým sekáčkem potravin nasekáme na jemno perníčky a smícháme je s kakaem, skořicí a pomerančovou kůrou. 100 g másla necháme rozpustit a použijeme pak vlahé, ne horké.

  3. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme nebo pokapeme polovinou rozpuštěného másla, rozprostřeme směs nastrouhaných perníčků, ale ne až úplně těsně k okraji. A pokapeme zbývajícím tukem.

  4. Stočíme pevněji do závinu, roládku při rolování dobře utahujeme a můžeme ji pak ještě rukou jemně pomačkat. Vložíme do vymazané bábovkové formy, spojíme konce a povrch upravíme, mírně přitlačíme ke dnu.

  5. Necháme znovu vykynout a bábovku vložíme do vyhřáté trouby zhruba na 180°C. Po zapečení volněji dopečeme asi celkem 40-45 minut. Já mám troubu plynovou, tak teplotu jen odhaduji. Bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  6. Pro úplnost dodávám, že v původním receptu je použitá hrubá mouka a bábovka se po upečení ještě potírá polevou a zdobí. Potřebujeme 100 g meruňkové marmelády, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody do marmelády + 2 lžičky na polevu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaných oříšků.

  7. Upečenou bábovku, ještě teplou potřeme směsí rozehřáté marmelády s vodou. Po úplném vychladnutí bábovku přelijeme polevou z rozmíchaného cukru s horkou vodou a citronovou šťávou. Povrch posypeme nasekanými oříšky (já už polevu nedělala, nechtěla jsem mít bábovku moc sladkou a kdo s polevou nepočítá, tak si může ještě třeba malinko cukru přidat do těsta).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!