Kynutá bábovka s makovo - řepnou nádivkou a švestkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
600 g polohrubé mouky
200 ml vlažného mléka
100 g rozpuštěné Hery
špetka soli
120 g krystalového cukru
35 g droždí
1 vejce
kůra z 1/2 citronu
Nádivka:
200 g mletého máku
asi 200 ml mléka
50 g másla
1 vanilkový cukr
3 lžíce cukru
trochu skořice
trochu citronové kůry
rum
asi 200 g vařené cukrové řepy nastrouhané na hrubém struhadle
rozpůlené švestky (čerstvé, mražené, kompotované)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj dáme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme droždí vykypět, přidáme vejce, vlahou heru, srouhanou citronovou kůru a zaděláme hladké těsto, které na teplém místě necháme vykynout.

  2. Do kastrolku dáme mák, mléko, cukr, skořici, citronovou kůru a za stélého míchání vaříme na mírném ohni asi 15 minut, musí být hustý. Pak přidáme řepu a máslo, povaříme ještě 5 minut a odstavíme. Nejlépe je ho uvařit den předem, aby vychladnul. Potom do něj zamícháme vanilkový cukr a trochu rumu.

  3. Těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme obdélník, který potřeme makovou nádivkou, poklademe švestkami, ale jen tři řady na okraji, který budem stáčení do rolády začínat. Opatrně stočíme do rolády a vložíme do sádlem vymaštěné bábovkové formy.

  4. Necháme chvilku vykynout, vrch potřeme rozpuštěným sádlem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na 10 minut, potom troubu stáhneme na 160°C a pečeme asi 90 minut. Vpichem špejle se špicí zjistíme zda už je bábovka upečená, musí být špejle po vytažení suchá a ne lepit od těsta.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!