Kynutá bábovka s jablečno - kakaovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- lžička soli
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 150 g hery nebo másla
- citronová kůra
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 350 ml mléka
- Náplň:
- 5 jablek
- 4 lžíce cukru
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- asi 20 rozdrcených piškotů
- 2 lžíce rozinek (namočených v rumu)
- rum
- 40 g hery
Postup Kynutá bábovka s jablečno - kakaovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Mouky prosijeme do mísy, přidáme sůl, cukry bez 1 lžíce, citronovou kůru a promícháme.
Uděláme důlek, do kterého dáme lžíci oddělaného cukru, nalijeme teplé mléko /ne horké/, do mléka rozdrolíme droždí, trochu promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme vlahou rozpuštěnou heru, žloutky, vejce a zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinku a půl.
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr, kakao, piškoty, rozinky a promícháme.
Z těsta vyválíme plát, obdélník, potřeme rozpuštěnou herou, natřeme náplň a srolujeme jako roládu. Tu pak přeneseme do sádlem vymazané bábovkové formy a necháme půl hodinky odpočinout.
Vrch potřeme sádlem nebo Herou a dáme do trouby péct na 180 stupňů, po 20 minutách stlumíme na 160 a pečeme asi 60 minut. Špejlí zkusíme zda je bábovka upečená.