Kynutá bábovka s jablečno - kakaovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
lžička soli
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 g hery nebo másla
citronová kůra
40 g droždí
2 žloutky
1 celé vejce
350 ml mléka
Náplň:
5 jablek
4 lžíce cukru
1 vrchovatá lžíce kakaa
asi 20 rozdrcených piškotů
2 lžíce rozinek (namočených v rumu)
rum
40 g hery

Postup přípravy receptu

  1. Mouky prosijeme do mísy, přidáme sůl, cukry bez 1 lžíce, citronovou kůru a promícháme.

  2. Uděláme důlek, do kterého dáme lžíci oddělaného cukru, nalijeme teplé mléko /ne horké/, do mléka rozdrolíme droždí, trochu promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek.

  3. Pak přidáme vlahou rozpuštěnou heru, žloutky, vejce a zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinku a půl.

  4. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr, kakao, piškoty, rozinky a promícháme.

  5. Z těsta vyválíme plát, obdélník, potřeme rozpuštěnou herou, natřeme náplň a srolujeme jako roládu. Tu pak přeneseme do sádlem vymazané bábovkové formy a necháme půl hodinky odpočinout.

  6. Vrch potřeme sádlem nebo Herou a dáme do trouby péct na 180 stupňů, po 20 minutách stlumíme na 160 a pečeme asi 60 minut. Špejlí zkusíme zda je bábovka upečená.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!