Květák / brokolice v bramborovém těstě

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

Těsto:
750 g oloupaných vařených brambor
2 vejce
cca 100 g šunky, slaniny nebo výraznější sýr
sůl
pepř mletý
muškátový květ
2 lžičky sušeného česneku (nebo čerstvý)
bylinky dle chuti
cca 150 g hrubé mouky, dle potřeby
Dále:
květák
brokolice
olej nebo máslo
koření

Postup přípravy receptu

  1. Vařené brambory nastrouháme nebo rozšťoucháme a dáme do mísy, kde je dochutíme dle chuti solí, kořením nebo bylinkami, přidáme vajíčka, drobně pokrájenou uzeninu nebo nastrouhaný sýr a vše dobře promícháme. Kořenit se nebojíme a i uzeninu můžeme dát výraznější. Přisypeme mouku dle potřeby, abychom vytvořili vláčné těsto, do kterého budeme balit růžičky květáku či brokolice tak, že z těsta uplácáme v dlaních placičku, do které je pevně zabalíme.

  2. Pokud budeme koule smažit, tak květák nebo brokolici krátce předvaříme a necháme dobře okapat. Smažíme ve fritéze nebo vyšší vrstvě roztopeného oleje na pánvi dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.

  3. Pokud koule budeme péct, zeleninu předvařit nemusíme a tak koule naskládáme na plech nebo do pekáče vyložené pečícím papírem, pokapeme olejem nebo rozpuštěným máslem, můžeme je i posypat oblíbeným kořením a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova.

  4. Podáváme se zeleninovým salátem, tatarkou či kořeněnými dipy dle chuti. Pokud zbudou, dají se jíst i zastudena. Použít je tak můžeme i jako dopolední svačinu do školy nebo práce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!