Květák (brokolice) po italsku

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

cca 800 g květáku - předvařeného
500 g mletého masa
2 cibule
2 stroužky česneku
1 červená paprika
80 g mrkev - hrubě nastrouhaná
80 g celeru - hrubě nastrouhaného
80 g rajského protlaku
olej
3 - 4 vejce
300 g oloupaných rajčat
sůl
cca 2 lžičky italského koření nebo dle chuti trochu bazalky, oregana...
sýr - není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Růžičky květáku nebo brokolice jenom krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat, pokrájíme nahrubo.

  2. Na oleji ve větším hrnci necháme zesklovatět cibuli, přidáme mleté maso a restujeme do vypaření tekutiny. Pak přidáme k masu krátce orestovat nastrouhanou mrkev, celer, česnek i protlak. Přidáme pokrájená masitá rajčata a papriku, okořeníme a osolíme dle chuti. Vše promícháme a krátce podusíme. K masu vmícháme květák a necháme směs trochu zchladnout, jelikož potřebujeme vmíchat do směsi vejce, která by se ve vařící směsi ihned srazila a my je potřebujeme jako pojivo při zapékání.

  3. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem nebo olejem, směs do něj přendáme, uhladíme a přiklopené zapečeme v předehřáté troubě 20 minut, pak odklopíme a zapečeme ještě cca 15 minut. Ke konci pečení můžeme posypat sýrem, který necháme rozehřát a zrůžovět.

  4. Podáváme s bramborovou nebo těstovinovou přílohou, s čerstvou zeleninou nebo jen tak.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!