Kváskový podmáslový chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- rozkvas:
- 80 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 330 g (ml) vody
- 300 g žitné celozrnné mouky jemné
- – smícháme 10-12 h před zaděláním těsta a necháme pracovat a kynout
- Dále:
- 200 g podmáslí
- 3-3,5 lžičky soli
- drcený kmín
- lžička cukru
- dvě lžičky oleje
- 520-540 g hladké mouky
Postup Kváskový podmáslový chléb
Postup přípravy receptu
-
Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.
Pak propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.
Vykynutý bochník z ošatky s oporou ruky vykulíme na plech, ometeme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).