Kváskový podmáslový chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

rozkvas:
80 g pravidelně krmeného žitného kvásku
330 g (ml) vody
300 g žitné celozrnné mouky jemné
– smícháme 10-12 h před zaděláním těsta a necháme pracovat a kynout
Dále:
200 g podmáslí
3-3,5 lžičky soli
drcený kmín
lžička cukru
dvě lžičky oleje
520-540 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.

  2. Pak propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.

  3. Vykynutý bochník z ošatky s oporou ruky vykulíme na plech, ometeme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!