Kváskový kmínový chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

40 g pravidelně krmeného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
200 g vody
– smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
Dále:
150-160 g vody
250 g pšeničné chlebové mouky
50 g hladké mouky
3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.

  2. Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1-1,5 hodiny (v letních vedrech budou časy kratší), pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

  3. Sformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 2 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).

  4. Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C.

  5. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).

  6. Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!