Kváskový estonský skořicový kringel

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky (já jsem dala napůl pšeničnou a rýžovou)
80 ml mléka
40 g kvásku (měla jsem žitný)
30 g kakaového másla (rozpustit)
1 vejce
1 PL třtinového cukru
špetka soli
Skořicová pasta:
50 g másla (změklé v pokojové teplotě)
3 KL mleté skořice
3 PL agáve nebo jiné sladidlo

Postup přípravy receptu

  1. Měkké máslo rozmačkáme vidličkou a propojíme se skořicí a sirupem.

  2. Ze surovin na těsto vypracujeme pevné těsto a přikryté dáme kynout (toto kváskové těsto bude podle mě potřebovat asi tak 4-5 hodin). Kváskové těsto nestačí přikrýt utěrkou jako kvasnicové (měla jsem v míse, přikryté talířkem).

  3. Já jsem vyzkoušela pomalé kynutí. Těsto jsem připravila večer a po vypracování nechala kynout hodinu v kuchyni na lince, potom jsem ho na noc (cca na 10 hodin) dala do lednice a ráno, před odchodem do práce jsem ho vyndala zase na linku. Po příchodu z práce jsem těsto propracovala a začala jsem válet, mazat, krájet.

  4. Když je těsto vykynuté, trošku propracujeme a rozválíme na co nejtenčí plát (příště zkusím ještě tenčí). Plát potřeme skořicovou pastou a srolujeme. Podélně rozkrojíme, smotáme a spojíme do kruhu. Toto nakrojení a pletení je důležité, protože se tak promazané okraje těsta krásně dokřupava propečou, hlavně zakončení musím ještě vychytat, asi to chce grif a zručné ruce.

  5. Po upletení těsto přikryjeme třeba mísou od těsta a necháme ještě cca hodinku nakynout (díky prokrojení vytékalo trochu másla, proto příště nechám kynout srolované a po rozkrojení a spletení hned upeču).

  6. Nakonec pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180 °C asi 20-25 minut.

  7. Na mřížce pak necháme úplně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!