Kváskové housky, rohlíky, pečivo

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

150 g kvásku (měla jsem žitný)
500 g (BIO) hladké pšeničné mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
50 g pohankové mouky
10 g soli
špetka kurkumy (nemusí být)
260 - 300 g odstáté vody (nejdřív cca 250 a zbytek podle potřeby)
2 polévkové lžíce kvalitního rostlinného oleje
Na potření 1 vejce
Něco na posypání:
sezamová semínka (i jiná)
hrubá sůl
mák

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek, 250 g vody, a třetinu mouky nejdříve opatrně rozmícháme na kašičku, přidáme zbytek mouky, sůl, kurkumu a olej a hněteme…zbytek vody doléváme podle potřeby, dokud nevznikne tuhé těsto, které se nelepí…dobře propracujeme.

  2. Přikryté necháme kynout (pod pokličkou, víkem nebo dáme do igelitky, těsto si udělá teplé a vlhké prostředí, aby dobře kynulo a neosychalo…utěrka nestačí) v pokojové teplotě 2 – 3 hod…během kynutí alespoň jednou těsto překládáme – propracujeme.

  3. Těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé uděláme váleček, který rozdělíme na třetiny = 12 stejných kousků těsta. Z každé porce uděláme bulky, rohlíky, pletýnky.

  4. Pečivo naskládáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě cca hodinu kynout a rovnou si rozpálíme troubu na 220 °C.

  5. Po vykynutí dáme na dno trouby plech s vodou, housky potřeme vajíčkem a posypeme, čím chceme.

  6. Pečeme cca 12 - 15 minut – hlídáme barvu. Na mřížce necháme úplně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!