Kuřecí vývarek

Recepty, Polévky

Suroviny

kuřecí skelet a odřezky z 1 kuřete
2 l vody
1 menší mrkev
kousek celeru
1 velký řapík celeru
celerová nať
cibule
sůl
celý černý pepř
bobkový list
čerstvý tymián
čerstvá saturejka
čerstvý estragon nebo rozmarýn
Do polévky:
petrželka
hrášek
1/2 mrkve
nudle nebo těstovinová rýže
obrané maso
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Pro tmavší kuřecí vývar všechnu zeleninu nejdřív orestujte.

  2. Jinak vložte všechny ingredience na vývar do papiňáku, uzavřete a vařte 30 minut (to je opravdu doba varu - prvních deset minut ohřívání uvnitř nepočítám). Pokud tlakový hrnec nemáte, v tom případě to chce velký hrnec s dobře těsnící pokličkou a vařit tak 75-90 minut.

  3. Sketet před tím umyjte, mrkev, celer, řapík i cibuli oloupejte, pokrájejte vždy na 2-3 kusy. Soli dejte 2 čajové lžičky, kdyžtak dochutíte pak.

  4. Po uvaření oberte maso (mělo by odpadat od kostí, pokud ne, vařte déle). Přeceďte a zeleninu vyhoďte. Ta už posloužila. Do samotné polévky to chce dát čerstvou mrkev, na drobnější kousky, ale i tak se ve vývaru bude 10-15 minut vařit. Pokud nechcete, aby těstoviny vývar lehce zakalily, uvařte je v jiném hrnci normálně ve vodě ke konci varu vývaru, přeceďte a až uvařené je do něho přidejte.

  5. No a pak to chce jen dochutit solí a pepřem a na poslední chvíli přidat na prohřátí zmražený hrášek a nasekanou petrželku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!