Kuřecí tandem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

celé kuře nebo kuřecí stehna či čtvrtky (podle počtu strávníků)
uzená kuřecí stehna (taktéž podle počtu strávníků)
sůl a pepř podle chuti
1 vrchovatá lžička sladké papriky
asi 50 g másla
uzená slanina (špek) nebo anglická slanina

Postup přípravy receptu

  1. Syrové kuře očistíme, opláchneme a osušíme. Osolíme, opepříme a posypeme paprikou. V malém pekáčku nebo zapékací misce, položené prsíčky dolů, jej poklademe máslem a plátky uzeného špeku nebo anglické slaniny a trochu podlijeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi ½ - ¾ hodiny (podle velikosti kuřete), často podléváme a poléváme, pak kuře otočíme prsíčky nahoru a dopečeme stále podlévajíc do zlatova (pečeme ještě nejméně 15-20 minut, ale i více,pokud je třeba). Naší snahou je, abychom na konci pečení měli dost vypečené šťávy, prostě aby jí bylo více, než spotřebujeme.

  2. Zbylou šťávu dáme do druhého dne do ledničky. Druhý den (nebo pokud jsme dali zbylou šťávu do mrazáku, tak kterýkoliv další den) ve zbylé šťávě upečeme uzená stehna. Podle potřeby můžeme přidat kousíček másla. Pečeme už jen asi půl hodiny, poléváme, podle potřeby i malinko podléváme a za chvíli máme hotovo.

  3. Jestliže jsme k prvnímu kuřeti podávali jako přílohu brambory, kaši nebo rýži, tak k uzenému kuřeti podáváme knedlík, nejlépe bramborový a dušené zelí.

  4. Celé je to o tom, že ze samotných uzených kuřecích stehen se nikdy žádná pořádná šťáva neudělá. Také je možné dát zbylou šťávu na pár dní na mrazák a použít ji později.Klasické pečené kuře zná každý, ale takto upečené uzené kuře je vážně moc dobré. A bez éček a bujónových kostek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!