Kuřecí stehna se zeleninovou omáčkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 velká kuřecí stehna
- 1 sáček zmražené zeleniny (hrášek,mrkev, celer)
- máslo
- hrubá mořská sůl
- mletý, jemný bobkový list
- hořčice
- olej
- 2 šalotky
- 1 zakysaná smetana
- kurkuma
- uzená paprika
- vývar nebo voda na podlití
Postup Kuřecí stehna se zeleninovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí maso posypeme uzenou paprikou smíchanou s kurkumou. Přidáme olej, hrubou sůl, hořčici, sypký bobkový list a vše dobře vetřeme do masa. Necháme přes noc v lednici. Druhý den osmažíme v hlubší nádobě (která je vhodná do trouby) na rozehřátém oleji, pokrájené šalotky, přidáme naložené kuřecí maso, opečeme maso pěkně z obou stran a vložíme s nádobou do rozehřáté trouby.
Pečeme na 180 stupňů a podléváme kuřecím vývarem. Když je maso mírně opečené, přisypeme všechnu zeleninu, opatrně promícháme s výpekem a pečeme dozlatova. Když je maso upečené, tak je vyjmeme a udržujeme v teple. Odebereme jednu polovinu zeleniny a dáme stranou.
Část výpeku s druhou polovinou zeleniny rozmixujeme ponorným mixérem. Zakysanou smetanu smícháme s několika lžícemi vývaru, zakvrdláme mouku, vlijeme do rozmixované omáčky a dál ještě cca 12 minut necháme povařit. K omáčce vmícháme zlehka zbylou zeleninu (nemixovanou). Lehce zjemníme máslem. Omáčku a maso podáváme s bramborovými noky.