Kuřecí roláda s mandlovou nádivkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 vykoštěné kuře
- 1 cibule
- kousek másla
- sůl
- pepř
- Nádivka:
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce sekaných mandlí (nebo lupínků)
- vlažné mléko
- strouhanka
- muškátový oříšek (květ)
- zelená petrželka
- sůl
Postup Kuřecí roláda s mandlovou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo se žloutky spolu vymícháme, osolíme, přidáme sekanou zelenou petrželku a okořeníme muškátem. Promícháme a přidáme nasekané mandle (já měla mandlové lupínky).
Pak postupně přidáváme vlažné mléko (asi 1 dcl) a strouhanku (asi 2 hrsti). Množství jsem dávala od oka. Nádivka by měla být tužší. Nakonec vyšleháme sníh ze 2 bílků a s ním nádivku vylehčíme.
Vykostěné kuře si dáme na potravinářskou fólii na prkénko, naklepeme, osolíme a opepříme. Na stranu, kde jsou prsa, nandáme nádivku a pomocí folie stočíme do rolády, kterou zpevníme omotáním nití. Já jsem jí tentokrát nejprve celou zašila, aby nádivka neutíkala ven, a pak omotala nití.
Cibuli si nakrájíme na měsíčky, rozprostřeme ji na dno pekáčku a na ni položíme roládu, na kterou dáme 3 tenké plátky másla.
Dáme do trouby předehřáté na 230°C a zprudka zapečeme. Po 15 minutách podlijeme vodou, snížíme teplotu na 180°C a dopékame cca 1 hodinu.
Šťávu můžeme po upečení rolády zahustit, ale já jsem nechala jen výpek ovoněný pečenou cibulí. Podáváme s oblíbenou bramborovou přílohou, rýží, knedlíky, jak kdo má rád.