Kuřecí prsa ze tří receptů
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Brambory cca 3 kg i více
- cca 5 ks kuřecích prsních řízků
- anglická slanina
- pórek
- 1 palička česneku – může být i méně
- cca 5 ks cibule – podle chuti, může být i méně
- smetana na vaření (může být i šlehačka) – cca 1 – 2 dcl
- cca 1/2 litru vývaru nebo uvařená kostka masoxu
- sůl – opatrně
- harmonie chuti – nemusí být
- pepř čtyř barev v mlýnku, ale může být i klasický černý mletý
- majoránka - dost
- bazalka – také poměrně dost
- drcený kmín
- máslo
- trochu oleje – stačí pár kapek
Postup Kuřecí prsa ze tří receptů
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na měsíčky. V míse smícháme sůl s pepřem, majoránkou, bazalkou, harmonií chuti, olejem a drceným kmínem, aby se vše nabalilo na brambory.
Na plech nebo do pekáče dáme vrstvu brambor, na ně na jemné proužky pokrájený pórek, cibuli nakrájenou na měsíčky a rozdělenou na proužky. Česnek nakrájíme na kousky a rozložíme rovnoměrně na brambory. Na tuto vrstvu položíme naklepané, osolené a opepřené kuřecí maso.
Na každý kousek masa dáme trošku másla, poklademe zbytkem cibule a anglickou slaninou, až je maso zcela zakryté. Zalijeme vývarem a smetanou. Smetana a vývar se dají podle velikosti nádoby, tak, aby tekutina při vaření nevytékala.
Nutno pamatovat na to, že při pečení maso a slanina pustí šťávu, a roztopí se máslo. Přesto je po upečení maso šťavnaté. Na maso poklademe další vrstvu brambor, zakryjeme.
Zvolna pečeme asi při 180-200°C cca 45 minut, podle potřeby podléváme vývarem nebo i smetanou, pak odklopíme a dopečeme, až jsou brambory křupavé.