Kuřecí prsa ze tří receptů

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Brambory cca 3 kg i více
cca 5 ks kuřecích prsních řízků
anglická slanina
pórek
1 palička česneku – může být i méně
cca 5 ks cibule – podle chuti, může být i méně
smetana na vaření (může být i šlehačka) – cca 1 – 2 dcl
cca 1/2 litru vývaru nebo uvařená kostka masoxu
sůl – opatrně
harmonie chuti – nemusí být
pepř čtyř barev v mlýnku, ale může být i klasický černý mletý
majoránka - dost
bazalka – také poměrně dost
drcený kmín
máslo
trochu oleje – stačí pár kapek

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na měsíčky. V míse smícháme sůl s pepřem, majoránkou, bazalkou, harmonií chuti, olejem a drceným kmínem, aby se vše nabalilo na brambory.

  2. Na plech nebo do pekáče dáme vrstvu brambor, na ně na jemné proužky pokrájený pórek, cibuli nakrájenou na měsíčky a rozdělenou na proužky. Česnek nakrájíme na kousky a rozložíme rovnoměrně na brambory. Na tuto vrstvu položíme naklepané, osolené a opepřené kuřecí maso.

  3. Na každý kousek masa dáme trošku másla, poklademe zbytkem cibule a anglickou slaninou, až je maso zcela zakryté. Zalijeme vývarem a smetanou. Smetana a vývar se dají podle velikosti nádoby, tak, aby tekutina při vaření nevytékala.

  4. Nutno pamatovat na to, že při pečení maso a slanina pustí šťávu, a roztopí se máslo. Přesto je po upečení maso šťavnaté. Na maso poklademe další vrstvu brambor, zakryjeme.

  5. Zvolna pečeme asi při 180-200°C cca 45 minut, podle potřeby podléváme vývarem nebo i smetanou, pak odklopíme a dopečeme, až jsou brambory křupavé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!